Rijexamens worden geregeld bij het Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, kortweg het CBR. Het rijexamen bestaat uit twee onderdelen: een theoretisch rijexamen en een praktijkexamen. Voordat u een praktijkexamen mag afleggen moet u eerst voldoende hebben gescoord op het theoretische onderdeel.

 

 

Theorie rijexamen

Het theorie rijexamen moet u afleggen voordat u het praktijkexamen mag doen. Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen, waarvan 44 vragen goed beantwoord moeten zijn om het theorie-examen te halen. De vragen bestaan uit ja/nee vragen, meerkeuzevragen (multiple choice) en open vragen.

 

Het oefenen van het theorie-examen kan zeer nuttig zijn. Gebruik het echter nooit als vervanging voor het besturen van de theorie.

 

Indien u voor uw theorie-examen voldoende antwoorden goed heeft ontvangt u een theoriecertificaat. Dit theoriecertificaat is 1 jaar geldig. Binnen 1 jaar moet u dus uw praktijkexamen hebben gehaald, anders moet u het theorie-examen opnieuw afleggen.

 

 

Praktijkexamen

Uw rijschool vraagt voor u het praktijkexamen aan bij het CBR. Op het examencentrum maakt u kennis met uw examinator. U mag nooit zelf uw examinator uitkiezen. Ook de rijschool kan hier geen invloed op uitoefenen.

 

Voor een personenauto duurt het praktijkexamen 55 minuten. Allereerst moet u een ogentest afleggen. U moet het kenteken van een stilstaande auto vanaf een afstand van ongeveer 25 meter kunnen lezen. Vervolgens begint de rit.

 

Zorg dat u voldoende fit bent voor het praktijkexamen. U hoeft niet de gehele rit foutloos te rijden, maar de examinator let wel op een aantal zaken. De examinator kijkt onder andere of u goed kijkt en wat uw gedrag op kruispunten is. Houd rekening met de andere verkeersdeelnemers. Zorg dat u duidelijk in de spiegels kijkt. Inhalen moet u op eigen initiatief doen.

 

Tevens moet de examinator zien dat u de auto goed beheerst en moet u enkele bijzondere verrichtingen uitvoeren, zoals de hellingproef.

 

 

Tips bij de rijlessen

Omdat het theoriecertificaat 1 jaar geldig is, is het raadzaam om al met rijlessen te beginnen terwijl u nog bezig bent met het bestuderen van de theorie en het afleggen van uw theorie-examen. Zo kunt u mogelijk voorkomen dat uw theoriecertificaat niet meer geldig is tegen de tijd dat u uw praktijkexamen moet afleggen.

 

Zorg ook dat het duidelijk is welke bijzondere verrichtingen van u kunnen worden gevraagd op uw praktijkexamen. Zorg ervoor dat er aandacht aan deze bijzondere verrichtingen wordt besteed tijdens de rijles.